Wnętrza

Schoolhouse – mieszkanie w dawnej szkole

Schoolhouse to przestronne, nowoczesne mieszkanie zaprojektowane w budynku dawnej szkoły w Rotterdamie w Holandii przez biuro architektoniczne eklund_terbeek. Mieszkanie składa się z dwóch byłych klas i łączącego je korytarza. Ściana między dwiema salami lekcyjnymi została usunięta, aby stworzyć dużą przestrzeń mieszkalną przypominającą loft. Pięcio-metrowe, wysokie pomieszczenia dały możliwość wydzielenia kameralnych antresoli o kształcie białych kubików z sypialnią i miejscem do pracy. Kuchnia składa się z długiej wyspy z betonowym blatem i niesamowitego zabudowanego okapu wiszącego na jednej z belek nośnych. Powstałe wnętrze łączy to, co stare i nowe, współczesne i tradycyjne, wyrafinowane i surowe w jedną, zrównoważoną całość. Architektom udało się zachować wiele oryginalnych detali architektonicznych jak np. charakterystyczne okna o kształcie grzybka. Surowy, betonowy sufit został wyeksponowany, a ściany i belki konstrukcyjne pomalowano na biało. Meble z ciemnego drewna orzechowego wprowadzają do wnętrza ciepło i przytulność.


Schoolhouse is a spacious, modern residence located in the former school building in Rotterdam, the Netherlands designed by eklund_terbeek. The apartment consists of two former classrooms and the adjacent hallway zone. The wall between the two classrooms has been removed to create a large living space resembling a loft.The ceiling height of five meters offered possibilities for creating new intermediate floors and more intimate areas with bedrooms and work space. The kitchen consists of a long concrete island and an amazing oversized extractor hood, suspended from one of the loadbearing beams. The resulting interior combines old and new, contemporary and traditional, refined and raw into one balanced whole. Architects have managed to keep many original architectural details, such as characteristic mushroom-shaped windows. The raw, concrete ceiling was exposed and the walls and structural beams were painted white. Dark nutwood furniture brings warmth and cosiness to the interior.

Photography by Rene de Wit

Please follow and like us:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *